Hoppa till innehållet

Verdane stänger ny jättefond – backas av Tredje AP-fonden

Verdane satsar 3 miljarder kronor på teknikbolag som ska göra världen bättre. Med sig på resan har man flera tunga, statliga investerare. 

”Vi ser många spännande bolag inom de här områdena träda fram just nu”, säger Verdanes partner Frida Einarson. 

Frida Einarson är partner på Verdane.
Frida Einarson är partner på Verdane.Foto: Press

Sedan starten har det techinriktade riskkapitalbolaget Verdane plöjt ned 2,5 miljarder kronor i så kallade impact-bolag – det vill säga företag med en affärsmodell som både är lukrativ och ska göra världen till en bättre plats. Bland annat har man investerat i tyska Momox som säljer begagnade prylar och svenska Bemz, som säljer omklädnader till Ikea-möbler. 

Nu ökar Verdane sitt fokus på de goda företagen genom att stänga fonden Idun I med 3 miljarder kronor öronmärkta för impact-bolag. 

”Vi ser många spännande bolag inom de här områdena träda fram just nu. Att ha ett större syfte är en viktig del av agendan och för att kunna göra de investeringar vi vill göra ser vi ett behov av en specifik fond. Just nu är det många faktorer som samspelar ur ett makroperspektiv”, säger Verdanes partner Frida Einarson. 

Ett flertal kriterier ska uppnås för att ett företag ska räknas som en intressant impact-investering för Verdane. Dels ska affärsidén adressera minst ett av FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling, dels ska det gå att mäta bolagets 'impact' (på svenska: påverkan). Den ska uppnås med hjälp av teknik, den ska skalas i takt med affären och det ska inte finnas några negativa bieffekter. 

Med sig på resan har man flera tunga investerare, bland annat Tredje AP-fonden, Norges statliga klimatfond Nysnø och finska Tesi som också är statligt ägda. 

”70 procent av kapitalet i fonden kommer från stiftelser, pensionsfonder och institutioner som har fler syften än att enbart generera bra avkastning på investeringar. Nordiska investerare står för ungefär 30 procent av kapitalet, men vi ser även ett stort intresse från europeiskt håll och till viss del från USA”, säger Frida Einarson. 

Målet är att gå in med mellan 100 till 150 miljoner kronor per investering, ofta som den enda institutionella partnern. Verdane letar efter bolag i nordvästra Europa, men enligt Frida Einarson är Norden extra spännande. Hon uppskattar att en tredjedel av kapitalet kan komma att investeras i Sverige. 

”Norden kallas i vissa sammanhang för 'The Silicon Valley of Sustainability'. Det är en spännande miljö för konsumenter som bryr sig om hållbarhet och med en befolkning som är smart digital och lagstiftare som är proaktiva inom miljöområdet. Vi har också en hög nivå av tillit i samhället, vilket gör att det blir enkelt att göra affärer. Det här gör Sverige till extra spännande att investera i.” 

Faktum är att Idun I redan har genomfört sina första investeringar. Dels i Auntie som har tagit fram en digital tjänst som ska öka välmåendet hos anställda, dels Spond, ett digitalt verktyg för till exempel sportlag som ska planera aktiviteter. Man har även genomfört en tredje, ej offentliggjord, investering. 

Idun I blir Verdanes minsta fond, men i jämförelse med andra impact-fonder med fokus på just teknikbolag sticker den ut. Man har till exempel en mer välfylld kassa än Niklas Adalberths fond Norrskens VC som stängde med en storlek på 1,2 miljarder kronor 2021 och Malmöbaserade Pale Blue Dot med en kassa på 900 miljoner kronor.  

Som namnet antyder kan det i framtiden även stängas ytterligare en impact-fond. Det är i alla fall ingenting som Frida Einarson utesluter i nuläget, men hon betonar att fullt fokus ligger på Idun I just nu. 

Vad har ni för långsiktiga målsättningar med den här fonden?
”Att göra världen lite bättre, samtidigt som vi gör någonting bra i bolagen och hjälper dem att växa. Det kanske låter som att vi har hybris, men vi kan tillväxt och teknik. Kan vi använda det kunnandet för att göra världen bättre är vi superglada.” 

Läs mer: Caroline Farberger blir riskkapitalist 

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera